Čistilna akcija

posodobljeno: 21. 3. 2018

Kranjski taborniki v sodelovanju z občino Kranj že 17 let organiziramo čistilno akcijo Očistimo Kranj - Kranj ni več usran.

Število udeležencev akcije je zadnja leta okoli 4000, naraslo pa je tudi na prek 7000. V akciji sodelujejo vse starostne skupine, od predšolskih otrok do upokojencev. Akcija se izvaja na širšem območju Kranja. Spremlja jo zanimiv program, ki se zadnja leta odvija na Glavnem trgu.

Mestna občina Kranj je poleg tega, da nas vsako leto podpre pri organizaciji, tudi prepoznala naš trud in dolgoletnemu vodji akcije Klemnu Marklju podelila listino o priznanju Mestne občine Kranj za odmevno ozaveščanje in aktivnosti na področju ekologije ter organizacijo čistilne akcije. Sodelujemo pri projektu Mojareka.si, ki povezuje čistilne akcije za čiste reke in je kranjsko akcijo izbrali kot eno izmed najbolje pripravljenih čistilnih akcij, zato so se jo odločili tudi zabeležiti z videom.

Namen akcije je vzpodbuda, da se vsaj enkrat letno lotimo čiščenja našega mesta. Velik pomen ima tudi ozaveščanje ljudi o skrbi za okolje, ki se začne v prav vsakem domu z ločevanjem in pravilnim odlaganjem odpadkov.

Poskrbimo, da bodo tudi prihodnji rodovi deležni lepot narave, ki nam jih ta ponuja. Lepo vabljeni na Očistimo Kranj - Kranj ni več usran 2018!

Očistimo Kranj 2018 - Kran' ne bo več usran!

17. leto bomo 4560 Kranjčanov navdušili, da se udeležijo čistilne akcije Očistimo Kranj-Kranj ni več usran! Pristopilo je 22 krajevnih skupnosti, 2 srednji in 10 osnovnih šol, kar nekaj društev, posameznikov in ekipa Gorenjske banke, ki je tudi letos glavni pokrovitelj akcije.

Zablodele odpadke bomo vračali na odpad v soboto, 24. marca 2018 po celotni Mestni občini Kranj. Enote za zaščito in reševanje se bodo osredotočile na kanjon Kokre in Save ter na klanec nad Savskim drevoredom, kjer je čiščenje še posebej zahtevno. Pozornost bomo letos namenili tudi priljubljeni izletniški točki, sv. Joštu nad Kranjem.

Udeležencem bomo zagotovili zaščitno opremo, vrečke, topel obrok in priložnostno darilo.

Spremljevalno dogajanje bo potekalo od 9.00 do 12.30 na Glavnem trgu v Kranju:

Pridruži se čiščenju Kranja: Naknadno se lahko priključite na info točki čistilnega tabora. Priskrbeli vam bomo opremo in lokacijo za čiščenje v bližini.

Cache in – trash out: Z geocacherji lahko pobirate smeti ob lovu na zaklad. Zbor ob 9.00 na Glavnem trgu.

Virtualno čiščenje Kranja: Če niste primerno obuti za v kanjon, lahko Kranj počistite v virtualno resničnostnem šotoru.

Ponovna raba nam je blizu, zato predstavljamo Fundacijo Vincenca Drakslerja, ki vodi center ponovne uporabe v Kranju in Izmenjavo igrač Kranj. Vabljeni k menjavi igrač!

Skoči na smetarski kombi: Komunala Kranj bo pripeljala veliki smetarski kombi in prikazala kako praznijo smetnjake.

Ognjene palačinke bomo za vse lačne spekli kranjski taborniki.

PR delavnica za vodje taborniških komunikacij. Reportažo, ki bo nastala pod mentorstvom Tine Dokl in Igorja Kavčiča, boste lahko prebrali v Gorenjskem glasu.

Razstava ekoloških plakatov: Kranjski taborniški vodi so se na čistilno akcijo pripravljali ob raziskovanju različnih ekoloških tematik. Izbor najboljših plakatov bo razstavljen na Glavnem trgu.

Ura za Zemljo: Obiskala nas bo Neža Posnjak iz WWF Adria (WWF je Svetovni sklad za naravo), s katero lahko spregovorite o stanju slovenskih alpskih rek in projektu Earth Hour, ki poteka takrat kot čistilna akcija.

Radio Kranj bo poskrbel za glasbeno spremljavo.

Veseli bomo vaše udeležbe!

Kranjski taborniki

Materiali za medije dostopni tu (klik).

Vaša vprašanja informacij o čistilni akciji in tabornikih, naslovite na: ocistimokranj@gmail.com

Vodja akcije: Klemen Markelj 031 227 742

Odnosi z javnostmi, kranjski taborniki: Tea Derguti 031 701 003

Očistili smo Kranj 2017

Kranjčani smo združili moči in že 16. leto zapored očistili Mestno občino Kranj. Nabrali smo 121 kubičnih metrov odpadkov, ki smo jih s pomočjo Komunale Kranj odvozili. Tudi letošnjo akcijo smo tradicionalno zaključili s pogostitvijo za vse pravočasno prijavljene udeležence, ki so jo pripravili taborniki. Za uspešno izvedeno akcijo se taborniki zahvaljujemo Mestni občini Kranj, Gorenjski banki Kranj, Zavodu za turizem in kulturo Kranj, Komunali Kranj, Adriatic Sloveniki, Klubu študentov Kranj, Hranilnici Lon, Tam tamu, Trajanusu, Rms net d.o.o. kot tudi udeležencem, ki so s sodelovanjem prispevali k čistejšemu Kranju in njegovi okolici. Hvala vsem!

Kako je potekala 15. čistilna akcija Očistimo Kranj 2016

Kranj, 2. april 2016 – Na letošnji, 15. akciji Očistimo Kranj – Kranj ni več usran, ki jo organizira Zveza tabornikov občine Kranj, in Mestna občina Kranj, je preko 4500 občanov in krajanov na območju naselij kranjske občine nabralo preko 87 m³ kubičnih metrov odpadkov.

Največja skupna čistilna akcija na Gorenjskem je v svoji 15-letni tradiciji v skrbi za okolje v enem dnevu letos združila kar preko 4500 prebivalcev Mestne občine Kranj.

Letos so v akciji sodelovali: OŠ Simona Jenka Kranj, OŠ Helene Puhar Kranj, OŠ Jakoba Aljaža, OŠ Franceta Prešerna Kranj, OŠ Orehek, OŠ Predoslje, dijaki Gimnazije Franceta Prešerna Kranj in Gimnazije Kranj, KS Kokrica, zaposleni Gorenjske banke Kranj, Enota CZ – Intervencijski tabor, Društvo za raziskovanje jam, Katoliški skavt iz Kranja, IDS Kranj, Medgeneracijski center Kranj, Dnevni center za otroke in družine Škrlovec, Gasilsko reševalna služba Kranj, Radioamaterji Kranj, Jamarsko društvo Carnium, Kranj Društvo za podvodne dejavnosti Kranj in PRS RP Kranj, KS Britof, KS Gorenja Sava, KS Primskovo, KS Golnik, KS Goriče, KS Bratov Smuk, KS Stražišče, KS Struževo, KS Vodovodni stolp, KS Zlato polje, KS Trstenik, KS Tenetiše, KS Hrastje, KS Bitnje, Društvo gorske reševalne službe Kranj in posamezni občani, krajani, ki so prišli čistiti na dan akcije. KS Žabnica, Besnica in Podblica so čistili v aprilu.

Letos bi posebej izpostavili čiščenje kanjona Zarice, Savskega drevoreda in kanjona Kokre.

Tudi letos je akcijo spremljalo veliko aktivnosti, ki so se odvijale na Glavnem trgu v Kranju. Spremljajoče aktivnosti so potekale v znamenju izmenjave odpadkov, kar je korak naprej pri zmanjševanju količine odpadkov in bolj učinkoviti rabi virov. Predstavili so se Komunala Kranj, Fundacija Vincenca Drakslerja, Hiša na koncu tunela, GRS Kranj in Izmenjava igrač Kranj. Taborniki smo imeli knjižno menjalnico, delavnico dobrih misli na temo Prihodnost si krojim, za odpadke poskrbim, oblikovali smo veliko skulpturo iz smeti in male, likovno delavnico, imeli priložnostno fotografsko razstavo in pekli palačinke. Katoliški skavti so pripravili geocaching zaklad in spotoma pobirali smeti. Za prijetno popestritev smo predvajali Radio Kranj in imeli taborniškega govornika, ki je obveščal o dogajanju. Ob koncu dogajanja na Glavnem trgu, nas je iz Stražišča, kjer je čistil svojo krajevno skupnost, prišel pozdraviti župan MO Kranj, Boštjan Trilar.

Tudi letošnjo akcijo smo tradicionalno zaključili s pogostitvijo za vse pravočasno prijavljene udeležence, ki so jo pripravili taborniki. Za uspešno izvedeno akcijo se taborniki zahvaljujemo Mestni občini Kranj, Gorenjski banki Kranj, Zavodu za turizem in kulturo Kranj, Komunali Kranj, Elektro Gorenjske kot tudi udeležencem, ki so s sodelovanjem prispevali k čistejšemu Kranju in njegovi okolici.

Zahvala

Hvala Gorenjski banki, da nas je finančno podprla.

Še posebej bi se radi zahvalili za pomoč pri organizaciji vsem kranjskim taborniškim rodovom, Mestni občini Kranj, Zavodu za turizem in kulturo ter Komunali Kranj.

Čistilne ekipe s katerimi smo sodelovali do sedaj in bi se jim radi na tem mestu zahvalili za dolgoletno sodelovanje: OŠ Simona Jenka Kranj, OŠ Helene Puhar Kranj, OŠ Jakoba Aljaža, OŠ Franceta Prešerna Kranj, OŠ Orehek, OŠ Stane Žagar, OŠ Predoslje, dijaki Gimnazije Franceta Prešerna Kranj in Gimnazije Kranj, KS Kokrica, Mitja Zupan s prijatelji, Enota CZ – Intervencijski tabor, Društvo za raziskovanje jam, Dnevni center za otroke in družine Škrlovec, Gasilsko reševalna služba Kranj, Radioamaterji Kranj, Jamarsko društvo Carnium, Kranj Društvo za podvodne dejavnosti Kranj in PRS RP Kranj, PGD Britof, KS Sorško polje, KS Gorenja Sava, KS Primskovo, KS Golnik, KS Goriče, KS Bratov Smuk, KS Stražišče, Društvo gorske reševalne službe Kranj, Društvo za ohranitev Udinbošt, Društvo vitezov jeruzalemskega templja Slovenije – Komenda Sv. Ema.

Hvala!