Izbira tabornega prostora

1 2

Mogoče ste že kdaj videli skupino izkušenih ljudi, ki postavljajo tabor. Najprej izberejo idealen prostor in potem brez zatikanja postavijo svoje šotore, pripravijo ognjišče, zložijo opremo in hrano ter poskrbijo za sanitarije. Kmalu zatem je večerja pripravljena in ležišča opremljena za prenočitev. Če nepričakovano prigrmi nevihta, so nanjo pripravljeni, kakor so tudi pripravljeni na jasno nočno nebo posuto z zvezdami. Naslednje jutro tabor porušijo. Ko odidejo, za njimi ne ostane niti ena sled kakor, da jih sploh ne bi bilo tam. Vse skupaj izgleda zelo enostavno, kajne. Taboriti brez puščanja sledov zahteva od nas več

spretnosti. Poznati moramo ekologijo, vreme in navade živali. Predvsem pa v naravi potrebujemo zdravo pamet.

tabor

Izbira tabornega prostora

Izbira pravilnega prostora je pomembna ne le zaradi varnosti in udobja, ampak tudi zaradi varstva narave. Pravzaprav ima lahko prav izbira tabornega prostora zasluge za uspešno taborjenje v naravi. Izbira prostora zahteva oster pogled in poznavanje tehnike postavitve tabora. V večini primerov je najbolje izbrati že urejen taborni prostor, saj nimamo razloga povzročati okolju nove rane z novim tabornim prostorom, če v bližini že obstaja taborni prostor. Vendar ne domnevajte, da je katerikoli prostor sprejemljiv dokler si ga ne ogledate v luči sledečih navodil.

Osnovni pogoji za taborni prostor
Tabor na južni strani hriba bo imel več sončne svetlobe in bo na splošno bolj suh od tistega na severni strani hriba oz. na senčni strani gora ali pečin. Mrzel in vlažen zrak se rad zadržuje spodaj, kar povzroča, da so dna dolin bolj mrzla in vlažna od višje ležečih prostorov. Na drugi strani pa so lahko vrhovi hribov in ostri gorski grebeni zelo vetrovni in so pogosto tarča udarov strel.

Velikost in oblika
Dober taborni prostor naj ima dovolj prostora za šotore in dovolj prostora za izvajanje aktivnosti. Uporaben naj bi bil tak kot je, tako da ni potrebno kopati ali odstranjevati večjih skal z namenom, da bi taborni prostor preoblikovali. Čim manj preurejanja prostora je potrebno, tem lažje bo ohraniti prostor v stanju kakršen je bil pred tem.

Zaščita
Upoštevati je potrebno smer vetra in smer iz katere lahko pride nevihta. Je taborni prostor na odprtem, je zaščiten s hribi ali z drevesi? Je tam mogoče v bližini osamljeno drevo, ki bi lahko privlačilo strelo? Ne taborite pod osušenimi drevesi ali drevesi na katerih so suhe veje, saj se lahko poderejo med divjanjem neurja. V gorah pa se izognite plazovitim področjem.

nazaj