Postavitev tabora

1 2 3 4 5 6

Šotori
Postavite šotore proti vetru izven dosega ognjišč in ga očistite skal in palic, ki lahko preluknjajo tla šotora. Naj vas ne motijo plasti listja, smrekovih iglic ali humusa, saj bodo le ti izboljšali odtekanje vode, omehčali ležišče in omilili pomečkanost tal pod šotori.
postavljanje tabora

Šotor je najčvrstejši, kadar je njegova zadnja stran obrnjena proti vetru. Toda včasih zaradi različnih razlogov obrnemo šotor drugače. Je mogoče tam lep razgled? Mogoče boste hoteli imeti odprta vrata šotora v tej smeri. Bodo prvi jutranji sončni žarki dosegli vaš taborni prostor? Ni boljšega načina za zbujanje kot toplota zgodnje jutranje svetlobe na vašem obrazu. Sonce bo tako tudi hitro posušilo vaš šotor in opremo.

Ležišče
Čim trdnejše spite ponoči, tem boljše se boste počutili podnevi. Zato si napravite čim bolj udobno ležišče.
spanje

Izkušenejši taboreči vedo, da je podlaga za ležišče pomembna pri ohranjanju toplote in suhosti, tako kot tisto kar je na vrhu ležišča. Začnite s plastično podlago za zaščito pred vlago. Potem nadaljujte s plastjo za izolacijo. Penasta varovalna podlaga je primerna preko celega leta. Uporabite lahko tudi časopisni papir, slamo, praprot ali preostala oblačila. Blazine napolnjene z zrakom so primerne le poleti, ker ne ohranjajo toplote. Nikoli pa ne sekajte drevesnih vej za ležišče, saj je dovolj drugih boljših in manj škodljivih možnosti.

Spalna vreča
Prav tako kot smo oblečeni v več plasteh zaradi spremenljivih vremenskih pogojev, lahko prilagodimo tudi spalno vrečo, da ustreza nočnim temperaturam kateregakoli letnega časa. Začnemo lahko z vsestransko uporabno spalno vrečo, ki so dobre tudi pri temperaturah od -1° do -5° Celzija. Ob toplih večerih lahko pustite zadrgo odpeto. Če je noč mrzla, zaprite zadrgo do brade. Če vas še zebe, oblecite dolgo spodnje perilo, kapo, volnene nogavice in rokavice. Poleg tega lahko izboljšate izolacijo tako, da podložite notranjost spalne vreče z odejo. V izjemno mrzlih nočeh lahko oblečete še podložene škornje in zimsko jakno, ali pa ovijete vaš plašč okoli kolen in stegen.

nazaj