Postavitev tabora

1 2 3 4 5 6

Nega spalne vreče
Ob suhem vremenu čim prej razvijte spalno vrečo tako da se puh lahko prezrači kolikor je le mogoče. V dežju pustite spalno vrečo zavito v vreči do časa za spanje - tako ne bo vsrkala vlago iz zraka in ne bo postala mokra in lepljiva. Ko ste pripravljeni leči v spalno vrečo, si lahko pripravite še vzglavnik - v vrečo v kateri imate shranjeno spalno vrečo ali pa v pulover, ki mu skupaj zavežete rokave lahko daste nekaj oblačil. Da vreča ostane čista in da se boste počutili udobno, ne spite v istih oblačilih kot ste jih nosili podnevi. Pižama poleti in dolgo spodnje perilo pozimi so dobra oblačila za spanje in čisti par nogavic bo vaše noge ohranil tople. Če je noč mrzla, potegnite kapo čez ušesa.
postavljanje tabora

Na večdnevnem potovanju vsak dan presušite opremo, če je vreme seveda za to primerno. Razvijte in stresite spalno vrečo in odeje in jih obesite za nekaj časa na sonce. Nevihta z dežjem se lahko pojavi medtem ko je tabor prazen. Če ste daleč stran od svojega šotora, spravite spalne vreče preden zapustite taborni prostor.

Shramba hrane
Kadarkoli taborite je pametno, da med obroki zberete vso vašo hrano v vrečo in jo obesite na drevo. Čeprav daleč naokoli ni videti miši, psov, ježev ali drugih živali, lahko le ti povzročijo pravo opustošenje med nezaščitenimi zalogami. Pomembno je, da se znebite iz šotora vseh stvari, ki se jih da zavohati in jih zapakirate preden se odpravite spat. Ko je še dovolj dnevne svetlobe, poiščite drevo s čvrsto vodoravno vejo približno 5 m od tal. Privežite prvi konec 15 metrske vrvi okoli kamna in ga vrzite preko veje. Seveda pri tem pazite, da kamen nikomur ne pade na glavo. Skrijte svoje zaloge v plastično vrečo. Tesno jo zadrgnite in jo privežite na drug konec vrvi z bičevim vozlom. Vlecite za prvi konec vrvi, da se vreča dvigne za toliko, da je ne more doseči nobena žival - tudi medved. Vrv privežite za drevo.

Včasih je kakšna žival tako premetena, da zna pregristi vrv, ki je pritrjena na drevo. To preprečite tako, da razdelite zaloge enakomerno v dve vreči. Najprej dvignete eno vrečo, nato pa na prosti konec privežete drugo vrečo. Dvignite jo čez glavo in pri tem uporabite palico s katero vrečo potisnete izven dosega živali. Vreči bosta delovali kot protiuteži in vaša hrana bo varna. Da dobite vrečo nazaj, zopet uporabite palico s katero porinete eno izmed vreč še višje - to povzroči, da druga vreča pride v doseg rok.

postavljanje tabora

nazaj