Postavitev tabora

1 2 3 4 5 6

Sanitarna ureditev - latrina
Zaključite pripravljanje tabornega prostora z ureditvijo prostora za stranišče. Če je vaša skupina majhna (nima več kot pet ali šest članov) in ne bo ostala na tabornem prostoru več kot dan ali dva, lahko vsak uporablja majhno luknjo izkopano v tla. Ta luknja je učinkovita, ker je vrhnja plast zemlje povečini polna mikroorganizmov, ki razgradijo ostanke rastlin in živali.
wc

Naj bo vsaka luknja najmanj 60 metrov oddaljena od tabornega prostora, poti ali vodnega vira. Izberite kraj katerega po vsej verjetnosti ne bodo po naključju našli ostali člani. S peto škornja ali z majhno lopato izkopljite luknjo globoko približno 15 centimetrov ampak ne globlje od bogate, organske vrhnje plasti. Po uporabi popolnoma zasujte luknjo. Mikroorganizmi bodo v nekaj dneh razgradili odpadek.

Ko greste taboriti z večjo skupino ljudi in taborni prostor nima že urejenih stranišč, izkopljite globoko luknjo za latrino.

Poiščite odmaknjen prostor najmanj 60 metrov stran od vode, poti in tabornega prostora in kopljite približno 1 meter dolgo, 15 centimetrov široko in 15 centimetrov globoko. Zraven pustite lopato, tako da bo vsakdo, ki bo uporabil latrino posul malo zemlje v luknjo - tako boste preprečili dostop muham. Če potrebujete večjo latrino naredite luknjo daljšo in ne globljo, saj živijo bakterije, ki razgrajujejo organske snovi le v zgornji plasti zemlje.

wc

V latrino zakopavajte le človeške ostanke. �ivali odkopljejo zakopane smeti in jih razmečejo po gozdu. Materiali kot so plastika, steklo, kovina in lepenka potrebujejo več let, da se razgradijo. Vse smeti odnesite s seboj domov. Če ste jih prinesli, jih še odnesite.

smeti

nazaj