Na Jošta, mimo krokodila!

Posodobljeno: 09.06.2023

Otvoritev poti na Jošta, "Mimo krokodila"

V petek, 23. junija 2023, vse ljubitelje Jošta, tabornikov in narave, veselo vabimo na svečano otvoritev celotne poti na Jošta, "Mimo krokodila!". Ob poti bomo pozdravili polža, čebelo, krokodila, orla in gamsa. Na vrhu bodo pohodnike, ki nam boste pomagali otvoriti pot, pričakale značke. Praznovanje bomo taborniki nadaljevali ob taborniški koči Puščava. Kdor bi se nam želel pridružiti, naj nam piše na kranjski.taborniki@gmail.com

Hvala sponzorjem, brez katerih nam ne bi uspelo: Mestna občina Kranj, Goodyear Slovenija, Komunala Kranj, Zavarovalnica Triglav, Mizarstvo Ovsenik, Iskraemeco in Iskratel. Zahvaljujemo se tudi lastnikom zemljišč, ki ste nam dovolili, da postavimo skulpture.

Otvoritev gamsa

Ob letošnji 70-letnici taborništva v Kranju, smo si zadali, da bomo postavili tretjo leseno skulpturo na pot na Jošta, "Mimo krokodila!"; gamsa. Mlajšim pohodnikom bo zagotovo v spodbudo, da se bodo povzpeli vse do vrha.

Otvoritev gamsa je bila v petek, 21. oktobra 2022. Ob vznožju Sv. Jošta smo se zbrali ob 17. uri in se v velikem številu povzpeli po Sodarjevi poti do vrha, kjer stoji skulptura gamsa. Lesena skulptura je delo Miha Knifica in Blaža Bačarja, ki je tudi avtor novega krokodila in orla. V taborniški koči Puščava smo pohodniki ob prižigu ognja in kratkem nagovoru načelnice Zveze tabornikov občine Kranj Jasmine Tirović, nadaljevali s taborniškim druženjem ob palačinkah.

Tokrat nam je pri postavitvi skulpture gamsa priskočila na pomoč Zavarovalnica Triglav, dogodek pa je bil odprt za vse.

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Otvoritev Tabija

22. oktobra 2021 se je skulpturi krokodila pridružila nova - orel Tabi. Tabi je kranjski orel, simbol našega mesta in naše taborniške organizacije. Stoji pod vrhom Jošta, ob taborniškem domu Puščava. Postavitev nove skulpture na poti na Jošta je omogočila Mestna občina Kranj.

Za medije:

  1. Grafike in izjava ob otvoritvi Tabija
  2. Fotografije s postavljalne akcije


Ob poti na Jošta vas že 2 leti pričaka velikanski krokodil, ki nudi oddih in osvežitev

Takole smo se 7. novembra 2019 zbrali ob otvoritvi prve skulpture ob poti na Jošta, s katero nadaljujemo tradicijo krokodilčka, ki ga je postavil Franc Bajželj-Jožetov iz Stražišča. Več informacij na informativni tabli. Na pomoč so nam priskočili Iskratel, Iskraemeco, Dom na Joštu in MO Kranj.

Avtorja skulpture s svojima krokodilčkoma Blaž Bačar in Miha Knific.

Naš krokodil v medijih:

  1. Pošast z Jošta dolga šest metrov, Slovenske novice, 29. 10. 2019
  2. Pod Joštom pohodnike pozdravlja in odžeja nov krokodilček, Delo, 27. 10. 2019
  3. Na plano so pomagali izpustiti novega krokodila, Gorenjski glas, 7. 11. 2019