Črmošnjice

posodobljeno: 22.1.2010

Črmošnjice - Stopiče - Podgrad - Smuk - Semič - Štreklevec - Metlika - Drašiči - Geršiči - Podzemelj - Krasinec - Adlešiči - Marindol

Dolžina poti: 30 km
Čas: 1.30 - 2 h

povečaj zemljevid

Pot začnemo pri Servisu in prodaji koles Štangelj v Črmošnjicah, ki se nahaja ob cesti Novo mesto - Metlika, 4 km iz centra Novega mesta, in se peljemo proti Stopičam. Na koncu naselja Stopiče zavijemo desno proti Gornji Težki vodi in pot nadaljujemo do restavracije Prepih. Tam zavijemo levo na makedam oz. staro gorjansko cesto do odcepa glavne ceste Novo mesto - Metlika za Podgrad. S potjo nadaljujemo do vasi Podgrad, kjer pri šoli lahko pustimo kolesa in se po pobočju nad vasjo po pešpoti v 15 - ih minutah povzpnemo do Mehovskega hriba z ostanki gradu Mehovo. Grad je bil pozidan v 12. stol., iz mesta, kjer je stal, pa je na eno stran lep pogled preko dolenjskih gričev na Novo mesto, na drugo pa na Gorjance s Trdinovim vrhom. Na koncu vasi Podgrad nadaljujemo pot po gozdni makedamski cesti mimo Radohe, kjer stoji gozdarska koča, do vasi Pribišje. Zadnji kilometer do Pribišja poteka pot po gozdni stezi, ob njej pa se lahko ustavimo tudi pri dveh kraških breznih. V Pribišju nato zavijemo levo proti Smuku, planoti nad Semičem, ki z lovskim domom nudi možnost okrepčila in počitka. Ob ugodnih vetrovih z vzletišča v neposredni bližini vzletajo jadralni padalci, vsi pa lahko uživajo v razgledu na celo Belo krajino. Pot nadaljujemo mimo cerkve in razvalin gradu navzdol proti Gabru, od tam pa se med številnimi vinogradi in zidanicami spustimo v Semič. Tu si je vredno ogledati muzej, vinsko klet, Taborsko hišo in cerkev sv. Štefana ter obiskati vinarja Malneriča v Vavpči vasi in čebelarja Pavlina na Selih pri Semiču.
Iz centra Semiča nadaljujemo pot proti Štrekljevcu. Sredi vasi pri cerkvi zavijemo levo in se peljemo do konca vasi do Žnidaršičevih, kjer nam bodo radi pokazali stari način pletenja košar. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki nas kmalu pripelje na asfaltirano cesto prozi vinorodnemu okolišu Gradnik. V vasi Gradnik zavijemo desno proti Krvavčjemu vrhu , nato pa nadaljujemo pot proti Metliki.
V križišču z glavno cesto Novo mesto - Metlika peljemo naravnost do centra Metlike in nasproti hotela Bela krajina zavijemo levo v staro mestno jedro. Sledimo lahko tudi usmerjevalnim tablam, ki nas vodijo v stari del mesta. V gradu in njegovi bližini si lahko ogledamo Belokranjski muzej, Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča in Galerijo Kambič, naro pa se vrnemo v smeri hotela, zavijemo desno na glavno cesto, nato pa sledimo usmerjevalnim tablam za Drašiče. Ob poti do Drašičev se bohotijo Vinomerski steljniki, področje, poraslo z brezami, po katerih je Bela krajina tudi dobila ime, in orlovo praprotjo. Sredi Drašičev je polebg cerkve v kletnih prostorih stare hiše Soseska zidanica, v kateri se zbirajo vaščani in pijejo vino, lahko pa ga poskusijo tudi obiskovalci. Iz vasi se odpeljemo do Božakovega, v bližini katerega se nahajata kraški jami Zdenc in Vidovec, ki sta tudi del učne poti z enakim imenom. Od tam nadaljujemo pot do Rosalnic z značilno romarsko gotsko cerkvijo Tri fare, na to pa po cesti, ki vodi ob železniški progi, do Metlike oz. do Vinske kleti. Vinsko klet si lahko ogledamo, nato pa nadaljujejo pot v smeri mejnega prehoda Metlika. Tik pred prehodom zavijemo desno proti Križevski vasi, na koncu vasi pa ponovno desno na makedamsko pot, ki vodi pod nadvozom, in se peljemo vse do glavne ceste Metlika - Črnomelj. Nato zavijemo levo proti Primostku, od tam pa proti Krivoglavicam in pred gasilskim domom v Krivoglavicah levo proti Geršičem. V Geršičih zapeljemo čez most peko Lahinje do glavne ceste, kjer zavijemo levo, nato pa po 50m na desno na gozdno pot proti Kučarju. Z vrha se nam ponudi lep razgled na področje porečja reke Kolpe vse do Kleka. Spustimo se do vasi Podzemelj, nato pa nadaljujemo pot prioi Škriljam in športnemu letališču Prilozje. Nekoliko naprej nas vodi pot mimo Ribnika, na katerem spomladi in poleti cvetijo lokvanji, ter dalje do Krasinca. Tu zavijemo desno proti Gribljam ter mimo Jankovičev, Dolenjcev in Adlešičev, s po domači obrti poznanima domačijama Raztresen in Cvitkovič, do taborniškega doma v Marindolu.