Črnomelj

posodobljeno: 22.1.2010

Marindol - Adlešiči - Črnomelj - Butoraj - Brdarci - Podlog - Dragatuš - Pusti Gradec - Lahinjski park - Belčji vrh - Hrast pri Vinici - Perudina - Vinica - Preloka - Žuniči - Marindol

Dolžina poti: 50 km
Čas: 4 h

gradivo zemljevid

Tehnični opis poti:
Od TC Marindol zavijemo desno proti Adlešičem (5 km) in Dolenjcem (2 km). V Dolenjcih zavijemo proti Črnomlju in po 9.1 km pridemo do smerokaza, ki nas usmeri levo proti Butoraju. V Butoraj se pripeljemo po 2.7 km. Pot nadaljujemo naravnost po cesti, ki nas po 1.1 km pripelje v Veliko Lahinjo. Tu zavijemo desno (makadam), kjer po 1.6 km pridemo do križišča, kjer zavijemo desno in po 100 m smo v Brdarcih. Peljemo se po cesti se 1 km naprej in pridemo v vas Podlog, kjer zavijemo levo proti Dragatušu (600 m)in po 500 m vožnje skozi vas pripeljemo do glavne ceste Črnomelj - Vinica. Zavijemo levo in po 1 km je smerokaz proti Pustemu Gradcu. Po 1 km pridemo v Pusti Gradec in se spustimo po klancu (500 m) do Lahinje. Gremo čez most in sledimo oznakam Zupančičeve poti. Po gozdni cesti pridemo po 1.3 km do asfaltne ceste in mostu čez Lahinjo. Zavijemo desno v vas Mala Lahinja, kjer po dobre 200 m ob kapelici zavijemo na levo na makadam. Do Belčjega Vrha je 1 km. V Belčjem Vrhu zavijemo pri cerkvi levo, pri spomeniki NOB pa desno in sledimo kažipotu za Župančičevo pot. Do Hrasta je 2.5 km. Iz Hrasta gremo po cesti do Perudine (1.1km), od tod je se 700m do križišča, kjer lahko desno zavijemo proti Vinici (1.5km) ali pa nadaljujemo pot po Župančičevi poti na Žeželj (1.5 km) in se nato spustimo v Vinico (800 m). V Vinici sledimo smerokazu za Adlešiče. Po dobrih 15 km se skozi vasi Zilje, Preloka, Žuniči, Miliči vrnemo v naše izhodišče.

Detajli:
Od taborniškega doma se odpeljemo desno proti Črnomlju. Peljemo se skozi Adlešiče, kjer se lahko za kratek čas ustavimo in si ogledamo galerijo domače obrti. V križišču v Dolenjcih zavijemo proti Črnomlju. Malo pred Črnomljem moramo biti pozorni na smerokaz, ki nas usmeri levo proti Butoraju. Butoraj je vas sredi belokrajnskih gozdov mimo katere leno teče Lahinja. Na razglednem griču nad vasjo stoji cerkev sv. Marka, ob vznožju pa so bila odkrita grobišča iz bronaste in antične dobe.
Pot nadaljujemo proti Dragatušu, kjer je preživljal svoja otroška leta Oton Župančič. V vasi se lahko okrepčamo in si ogledamo spominsko sobo v hiši, v kateri je pesnik stanoval. Kraj je bil med 2. svetovno vojno zbombardiran in porušen, saj je bil nekaj časa v kraju nastanjen glavni štab slovenskih partizanov.
Iz Dragatuša lahko nadaljujemo kolesarjenje po označeni Župančičevi poti do Vinice. Pot nas vodi proti Pustemu Gradcu, kjer si lahko ogledamo mlin na vodni pogon, žago venecijanko in nekaj naključno najdenih arheoloških predmetov, med katerimi je zlatnik Kralja Matjaža. Na polotoku, ki ga oklepa Lahinja, stoji cerkev Vseh svetnikov. Ta naravni polotok je bil naseljen že v prazgodovini in antiki. Cerkev stoji na prazgodovinskem gradišču. Na portalu cerkve še danes lahko preberemo, da je bil donator cerkve M. Plasman leta 1638. (tega leta gre verjetno za prenovo te cerkve; kdaj so jo zgradili, pa ni znano).
Pot lahko nadaljujemo po označeni Župančičevi poti skozi Krajinski park Lahinja proti Belčjemu Vrhu. V bližini vasi je izvir reke Lahinje.V Hrastu pri Vinici se lahko ustavimo in si ogledamo eno največjih in na površju najlepše vidnih nahajališč boksita v Sloveniji. V vasi je ohranjen eden večjih vaških kalov. Pot vodi mimo Perudine na cesto Vinica - Bojanci, kjer lahko nadaljujemo pot po Župančičevi poti proti Žežlju ali pa zavijemo desno in se spustimo v Vinico. V Vinici zavijemo v križišču sredi trga levo proti Adlešičem. Cesta nas skozi Preloko, Žuniče in Miliče pripelje nazaj v naše izhodišče.